כאשר אנחנו פונים להזמין מטבח אנחנו סומכים על המעצב מחברת המטבחים שיתכנן אותו בהתאם לצרכים שלנו. מעצבי המטבחים לרוב בקיאים בחומרים, בטרנדים ובטכנולוגיות החדשות הנכנסות לתחום מעת לעת. בנוסף, המעצבים מכירים ומנוסים בגישות תכנוניות שיאפשרו הפקת נוחות מקסימלית מהמטבח החדש. אל הפגישות עם מעצבי המטבחים בחברות השונות רצוי להגיע מוכנים, בקיאים במושגים השונים ובגישות השונות, כך שתבינו היטב האם המטבח שמוצע לכם באמת מתאים ועונה לצורך שלכם. והעיקר שלא תהיו מבולבלים…

מעצב מטבחים אמור לשאול הרבה שאלות בטרם תחילת התכנון, על מנת שיכיר את מאפייני הלקוח והצרכים המיוחדים שלו, ולהתאים במיוחד את המטבח.  הדבר דומה לחליפה הנתפרת בדיוק למידתך. מטבח המתאים למשפחה צעירה הוא לא אותו המטבח שיעוצב לזוג מבוגר, משפחה בת שלוש נפשות לא תזדקק לשטחי אחסון של משפחה בת שש נפשות וכן הלאה.

קולקציית Smart Kitchen של אביבי מטבחים. צילום: אורי אקרמן

 

טיפ: הגעתם לפגישה והמעצב לא שאל לגבי הצרכים שלכם? ספרו לו ביוזמתכם כל פרט שעשוי להיות רלוונטי, למשל מה ההרכב המשפחתי, מי מבשל בבית, הרגלי קניה ועוד.

כיום נהוג להסתכל על המטבח לפי חלוקה לארבעה אזורים: אזור האחסון, הכולל את אחסון הסכו"ם, כלי האוכל והמזווה; איזור הבישול בו נמצאים הכיריים והתנור; האזור הלח בו ממוקמים הכיור ומדיח הכלים; ואיזור העבודה כמובן, עליו מתבצעת ההכנה בטרם הבישול או האפיה ובו נמצאים כלי עבודה כמו קרש החיתוך, בלנדר וכו'. המיקום של אזורים אלו, גודלם והמרחק ביניהם, אלו פרמטרים שיכריעו לגבי נוחות השימוש במטבח לאורך זמן ולמטרות שונות. נהוג לנסות ולתכנן את המטבח בצורה אשר תחסוך כמה שיותר צעדים בתוכו, במעבר מאזור אחד לאחר.

טיפ: בקשו מהמעצב להציג את חלוקת אזורי העבודה וסדר המעבר ביניהם. נסו להבין האם הצעת המעצב מתאימה לכם, או שיש לשנות אותה.

בשני העשורים האחרונים חל שינוי בתכנון החלל המשותף בדירות בישראל. בעבר היה נהוג לבנות את המטבח כחדר נפרד מן הסלון, ואילו כיום הסטנדרט הפוך, והמטבחים נבנים באופן טבעי כחלק מהחלל המרכזי של הבית, כחלק מהסלון. הדבר מצריך מחשבה אסתטית ולא רק פרקטית: כעת יש לעצב מטבחים שמתאימים גם כחלק מהסלון, ושהעבודה בהם לא תיצור תחושה של בלאגן ולכלוך במתחם המחיה המשותף.

לצורך כך ניתן לשלב במטבח יחידות המסתירות אלמנטים מסוימים, רבים או מעטים. לדוגמא, אנו באביבי מטבחים מציעים מטבח המוסתר מאחורי דלתות דקורטיביות, המעניקות מראה של נקיון ואלגנטיות. לאחר הבישול ובטרם מגיעים האורחים, ניתן להסתיר את מתחם העבודה ואפילו את הכיור למראה, למרקה מסודר ונעים.

קולקציית Smart Kitchen של אביבי מטבחים. צילום: אורי אקרמן

 

טיפ: בקשו מהמעצב להסביר מה יראו האורחים בסלון כאשר יסתכלו על המטבח, אילו חלקים יהיו גלויים ואילו נסתרים להם.

נושא אחרון וחשוב במיוחד בימינו הוא ניצול חכם של גודל המטבח. מחירי הדיור הגבוהים והביקוש הגובר לדיור במרכז הארץ, גורמים לתכנון דירות קטנות יותר מבעבר, כאשר המטבחים נוטים להתכווץ ועלינו המעצבים להצליח ולתכנן אותם באופן שעדיין יענה על צרכי הלקוח. אלמנטים חכמים הנכנסים כיום מאפשרים לנו לעשות זאת יותר מבעבר. מגירות צוקל למשל, הן מגירות המותקנות מתחת לארונות המטבח, בצמוד ממש לרצפה. ניתן לאחסן בהם פריטים רבים אשר אינם נדרשים לשימוש תכוף, כך שישארו נגישים בכל זאת. כך אנו מרוויחים שטח אחסון ניכר שבעבר היה מתבזבז.

אלמנט חכם נוסף שניתן לשלב הוא שולחן נסתר בתוך האי של המטבח. אם עד כה האי שימש כמשטח עבודה או במקרה הטוב ביותר גם כפינת ישיבה מצומצמת, כיום ניתן לשלב שולחן בגודל מלא הנשלף מהאי, והופך את המטבח לפינת אוכל של ממש. הדבר מאפשר חסכון משמעותי במקום באופן שלא בה על חשבון נוחות ושימושיות.

טיפ: תמיד שאלו את המעצב – האם ניתן למקסם מעט יותר את ניצול המטבח? לפעמים שילוב אלמנטים חכמים תהיה זולה יחסית, ודאי בהתחשב בכך שהמטבח ילווה אתכם שנים רבות, ואילו שטחו לא יגדל…

דבר אחד קטן לסיום: לעולם אל תוותרו על פגישות בכמה חברות מטבח שונות. כל חברה מביאה עמה סגנון מעט שונה ופתרונות מעט שונים. יתכן שבאחת תמצאו מעצב שיבין אתכם בדיוק, ובאחרת פחות. חשוב גם לבדוק מי מייצר בפועל את המטבח, מה משך ואופי האחריות, וכמובן לבקש חוות דעת מחברים וממשפחה. רק לאחר כמה פגישות תוכלו לבחור בראש שקט את המטבח שילווה אתכם במשך שנים רבות.

שלומי כהן. צילום: יח"צ

שלומי כהן הוא מעצב ראשי בחברת אביבי מטבחים



מערכת ערוץ 20

מערכת ערוץ 20