ראש השנה
שולחן החג. צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90

 

בכל העדות יש מנהגים מיוחדים לראש השנה, מתוקף האמונה כי המאכלים וההתנהגות של האדם בראש השנה עשויים להשפיע "על גורל השנה כולה". בשני לילות ראש השנה נוהגים לערוך 'סדר ליל ראש השנה' לאחר הקידוש וברכת המוציא, במהלכו אוכלים מאכלים המרמזים בשמותיהם על "סימנים טובים", ומקדימים לכל מאכל בקשה מיוחדת, הפותחת במילים: "יהי רצון".

אייקון דבש
את פרוסת החלה, איתה פותחים את הסעודה, נוהגים לטבל בדבש החל מראש השנה ועד הושענא רבה, יש אומרים שגם בימי החול.

אייקון תפוח
בלילה הראשון נוהגים לאכול תפוח מתוק טבול בדבש עם תחילת הסעודה, כאשר אחרי ברכת 'בורא פרי העץ' אומרים: "יהי רצון מלפניך… שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

אייקון רימון
נוהגים לאכול גם גרעיני רימון ולברך עליהם: "שירבו זכויותינו כרימון"

אייקון דג
עוד נוהגים לאכול ראש של דג, כסימן לשנת הצלחה ומברכים לפני אכילתו: "שנהיה לראש ולא לזנב". אצל חלק מהקהילות הדג מסמל ריבוי ופריון.

אייקון תפוז
בלילה השני נוהגים לאכול פרי חדש לעונה שלא אכלנו קודם, כדי לברך עליו "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה".

אייקון גזר

גם הגזר מגוייס לסדר, עליו נוהגים לברך: "שיגזור עלינו גזרות טובות".

בעדות ספרד והמזרח, אוכלים גם בין השאר:

תמר אייקון
תמרים, עליהם מברכים: "שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"

אייקון דלעת
על הקָרָא, סוג של דלעת, נוהגים לברך: "שתקרע רוע גזר דיננו"

אייקון רשע
סלק – "שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו".

אייקון bean
רוביא (לוביה), סוג של שעועית מאורכת, עליה מברכים: "שירבו זכויותינו ותלבבנו"

אייקון כרתי קרישה
על כרתי, שהוא ירק הכרישה, מברכים: "שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"

זמני כניסת ויציאת החג

הדלקת נרות. צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90

משקיעת השמש ביום ראשון ועד צאת הכוכבים ביום שלישי – א'-ב' בתשרי התשע"ט (9-11.9.2018)

ירושלים
כניסת החג: 18:17
יציאת החג: 19:26

תל אביב
כניסת החג: 18:34
יציאת החג: 19:29

חיפה
כניסת החג: 18:27
יציאת החג: 19:28

באר שבע
כניסת החג: 18:35
יציאת החג: 19:28

אריאל
כניסת החג: 18:23
יציאת החג: 19:27

אילת
כניסת החג: 18:23
יציאת החג: 19:26



מערכת ערוץ 20

מערכת ערוץ 20