7:06 17/01/2018
דף הבית > המומחים ב-20: תוכן שיווקי > התזונה הנכונה לחורף

התזונה הנכונה לחורף

החורף הגיע ועמו החשק למאכלים מנחמים. מזג האוויר הקריר, השהות בחללים סגורים ומחוממים וגם הימים בהם הטמפרטורות ״גבוהות יחסית לעונה״ – כל אלו משפיעים על הגוף, והגוף משפיע על הנפש. אלו מזונות חשוב להכניס לתפריט בכדי לעבור את החורף בשלום ואיזה טיפ אימצנו מהרמב״ם? קראו ותגלו

בריאות: בולם רוגזו יאזן אוכלו ויגביר תנועתו

רבי משה בן מימון, הלא הוא הרמב"ם, יצר למילה 'בריאות' את האקרוסטיכון הנ"ל, ודומה כי הוא ממצה היטב את כל התורה על רגל אחת: שמירה על רוגע, תזונה מאוזנת ופעילות גופנית – מה עוד צריך הבן אדם? בכל הנוגע למזון, ממליץ הרמב״ם על אכילה לפי עונות השנה: ״ובימות הגשמים – אוכל אוכלין החמין, ומרבה בתבלין, ואוכל מעט מן החרדל ומן החלתית״. ברוח זו, הנה כמה עצות והמלצות שיעזרו לכם לעבור חורף מאוזן ונטול מכאובים ככל האפשר.

 נוזל החיים – לא לחכות לצמא

כמה פשוט, ככה חשוב. לפני כל דבר אחר וללא תחרות, מים הם רכיב התזונה החשוב ביותר שבלעדיו שום דבר בגוף שלנו לא יתפקד. לכן, עשו לעצמכם הרגל ולכו מדי שעה למזוג לעצמכם כוס מבר המים המשרדי, או אפילו החזיקו בקביעות בקבוק של לפחות חצי ליטר בהישג יד ואל תתביישו לגשת ולמלא אותו בכל פעם שיתרוקן. אם מתחשק לכם, אתם יכולים לזרוק לתוכו צרור נענע, פלחי לימון, חתיכות מלפפון, או כל חתיכת ירק או פרי לטעמכם. אם בקיץ הלוהט אנו ממילא מרגישים בצמא לעיתים תכופות ונוטים לשתות בכל הזדמנות, בעונה הקרה יש צורך לזכור לשתות. בכל מקרה, תחושת הצימאון אמנם שולחת אותנו למזוג לעצמנו כוס מים, אך לא מומלץ להסתמך רק עליה. למעשה, כשאנו כבר חשים בצמא, סימן הוא שהגוף זקוק למים בדחיפות אחרי שנתנו לו להתייבש זמן רב מדי.

חמים, טעים ומנחם

ביום חורף קר אין כמו משקה חם למעט נחמה. גם מי שרגיל לשתות תה רותח ברוב ימות השנה, מתענג עליו כפליים כשהרוח נושבת. גם כאן, מומלץ לגוון במספר סוגי עשבים – חלקם יפתיעו לטובה, אחדים אף יועילו לקיבה.

באגף הנוזלים בחירה חמה ומזינה היא כמובן המרק. בין אם על בסיס ירקות או עם ציר בשרי, עשבי תיבול או אבקת מרק רחמנא ליצלן, רכיבים חתוכים לחתיכות גדולות או מחית מרוסקת – קערה של מרק טוב תסייע ליצירת תחושת שובע ורוויה ותטעין אותנו באנרגיות ביום אפרורי. ואם בדיוק חזרתם הביתה מסידורים בגשם שוטף, היא גם מושלמת לחימום הידיים.

תזונה נכונה לחורף, צילום: Shutterstock
תזונה נכונה לחורף, צילום: Shutterstock

קטניות או לא להיות

בין אם מדובר בחמין, דגים צלויים בגריל או פילה בקר ברוטב פטריות, נסו לשלב במנה העיקרית שלכם או לצידה קטניות. גרגירי חומוס, שעועית, אפונה, פול, סויה ועוד רבות וטעימות הן האפשרויות. קטניות הן מקור מעולה לחלבונים מהצומח וגם לפחמימות מורכבות ומומלץ לשלב אותן עם דגנים מלאים לקבלת כל סוגי חומצות האמינו החיוניות. בזכות הסיבים התזונתיים הרבים שהן מכילות, הקטניות מסייעות בהורדת רמת הכולסטרול והסוכר בדם ומסייעות למערכת העיכול.

אומגה 3

חומצת השומן המפורסמת אומגה 3 מככבת גם ברשימת ההמלצות לחורף, בין השאר בזכות תרומתה לשמירה על איזון במערכת הדם, לצד שיפור הרגישות לאינסולין ואף סיוע במניעת השמנת יתר. די והותר בכדי להמליץ לכם להתיידד עם כמויות מתונות של אגוזי מלך, זרעי פשתן ותרד, וגם לפתוח מדי פעם פחית שימורים של טונה

חומצה פולית

לחומצה הפולית תקפיד חיוני ביצירת תאים חדשים ובשימורם, מה שהופך אותה לחשובה במיוחד לנשים הרות, אך היא חשובה למדי גם לגברים בכל תקופות החיים. את החומצה הפולית תוכלו לקבל בין השאר משיבולת שועל, מגרעיני חמניות, מעדשים לסוגיהם ופולי סויה.

תפוחי אדמה

ירק השורש המוכר ואהוב הוא גם, כך מסתבר, בריא למדי: הוא מכיל סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמין B6, אשלגן וזרחן ואף מסייע בהורדת הכולסטרול בדם. את כל הטוב הזה תוכלו לקבל במגוון ענק של צורות ומתכונים שתפוח האדמה מככב בהם בהצלחה רבה – כמחית פירה, צלוי בתנור, כמרכיב במרק ירקות שורש ואפילו משולב בסלטים.

מזונות נוגדי חמצון

תגובת החמצון היא חלק אינטגרלי וחיוני לתפקוד התאים, אך כאשר אין בגוף די נוגדי חמצון נוצרת רמה לא מאוזנת שלו התאים נפגעים ופעילותם משתבשת, מה שמאיץ למעשה תהליכי הזקנות של הגוף. כדי לשמור על האיזון העדין, מומלץ בכל עונות השנה להקפיד לאכול מזונות עשירים בנוגדי חמצון, שכמה מהם נפוצים במיוחד בחורף, במיוחד אלו העשירים בוויטמין C כגון פירות הדר וקיווי, להם יש להוסיף ירקות ירוקים כחורפיים כמו תרד, מנגולד וברוקולי, ירקות כתומים המכילים בטא-קרוטן כמו גזר, דלעת ובטטה וכן אגוזים המכילים ויטמין E. וכדי להוסיף לחגיגת נוגדי החמצון החורפית גם אבץ – שלבו בתבשיל הקדרה שלכם קטניות ובשר רזה.

תבלינים

בקצרה: כל המרבה, הרי זה משובח. מעבר לתפקידם הידוע כמשפרי טעם, לתבלינים רבים תכונות מרפא, יכולת לחזק את המערכת החיסונית ולהקל על סימפטומים חורפיים כגון הצטננות, שיעול וכאבי ראש. תוכלו לשלבם בתבשילים ובמרקים וכמובן בחליטות תה. בין כוכבי החורף הגדולים תוכלו למצוא את הג'ינג'ר, הקינמון, הקמומיל, הציפורן והכורכום.

אין צורך להיבהל מחלב

חרף הטענה הרווחת אודות הקשר שבין צריכת מוצרי חלב להיווצרות ליחה, עד היום לא הוכח מחקרית קשר בין השניים. מה שכן קיים בחלב, מלבד נוגדי חמצון וויטמינים רבים, הוא כמובן שפע סידן החיוני לצפיפות העצם וכן לצמיחת שיניים בריאות בקרב ילדים, כך שגם בעונה הקרה ורווית המחלות אין כלל צורך להתנזר מהמשקה הלבן. מי מכם שרגיל לפתוח את הבוקר עם נס קפה על חלב, מוזמן להמשיך לעשות כן ללא חשש. ליצירתיים ולרומנטיים שבניכם מומלץ לגוון עם שוקו חם בתוספת נוגדי חמצון טעימים – אבקת קקאו או קוביות שוקולד מריר. גם טעים וגם מרים.

פחמימות מורכבות בכמויות מתונות

אלו מאתנו השואפים להגיע לקיץ עם בטן שטוחה, עלולים למנוע מעצמם פחמימות מורכבות. זוהי טעות נפוצה: פחמימות מורכבות בכמות סבירה דווקא יסייעו לתחושת השובע וכך יפחיתו את החשק לרוגלעך ולמזונות מעובדים ועתירי סוכר אחרים. ומה בתפריט? לחם מקמח מלא או לחם שיפון, שעועית על מגוון סוגיה, גרגירי חומוס ואפונה וגם גריסי פנינה שישתלבו נהדר במרק. ושיהיה חורף בריא.

מאת: שולי הלוי

חיים בהגאון

חיים בהגאון

לתגובות

אולי יעניין אותך גם

עיצוב פנים בסטודיו מקצועי

עיצוב פנים בסטודיו מקצועי

ישנם רבדים רבים בתחום העיצוב והוא מתחלק לצבעים, גוונים, צורות שונות, זוויות מעניינות ושילוב אלמנטים שונים פרקטיים ועיצוביים בחלל. מקום אשר משקיע בעיצוב בהכרח ישרה אווירה נינוחה על כל מי שישהה בו