פעם כשנכנסנו למכולת וניגשנו למדף של הלחם, לא היה הרבה מה להתלבט – לחם לבן או לחם שחור. היום אפשר לקבל סחרחורת – לחם חמישה דגנים, לחם עשרה דגנים, לחם בלי שמרים, לחם בלי גלוטן, לחם בלי לחם… לך תדע מאיפה להתחיל בכלל.

ואם לא הצלחת להחליט והגעת עם שתי כיכרות לחם הביתה, ושתיהן מונחות על השולחן לארוחה, תצטרך עכשיו להחליט על מי מהן לברך.

הכלל הוא שמברכים על הלחם החשוב יותר. לכן, אומרים חכמים שאם יש לאדם כיכר לחם אחת מחיטה ואחרת משעורה, יברך על העשויה חיטה. ואם יש לו לחם נקי, ולחם אחר, שנקרא בלשון חז"ל פת "קיבר", כלומר לחם מקמח גס שנטחן עם הסובין, במקרה כזה יברך על הלחם הנקי.

רגע, מה זאת אומרת 'קמח שנטחן עם הסובין'? האם זה לא פשוט מה שאנחנו קוראים לו היום 'קמח מלא'? והרי לחם כזה נחשב היום בריא ולרוב גם משובח יותר מלחם לבן. אז מה הדין בימינו?

ובכן, כנראה שהלחם הפחוּת שעליו דיברו חכמים באמת היה ירוד באיכותו, עד כדי שהיה קשה לאכילה. לכן בימינו, כשהקמח המלא הוא קמח משובח ואיכותי, אפילו שאיננו נקי כמו קמח לבן, מי שמעדיף לחם מקמח מלא, גם יברך עליו לפני לחם לבן.

מערכת ערוץ 20

מערכת ערוץ 20