אחד התחומים בו חל שינוי משמעותי הוא המעבר של כוח עבודה מיומן בין מדינות, אותו כוח עבודה מיומן מוגדר בהגה המקצועית מומחים זרים. לעיתים רבות, הפתרון לטכנולוגיה חדשה ו/או פרוייקט מסוים נמצא בידי גורם זר ו/או חברה זרה והצורך בהעסקתם במדינת היעד הוא קריטי.

כמות המומחים הזרים הנודדים בין מדינות משתנה ממדינה למדינה ובעיקר מושפעת ממצבה הפוליטי והכלכלי של אותה מדינה. לדוגמא, במדינות המערביות OECD, כמות המומחים הזרים גדולה באופן משמעותי מכמותם במדינות מתפתחות ומדינות עולם שלישי. במדינות ה OECD הכלכלה חזקה יותר, הפיתוח הטכנולוגי מתקדם יותר וישנו מספר גדול יותר של פרוייקטים ומגה פרוייקטים הדורשים ידע וניסיון ייחודיים שנמצאים בידי חברות זרות ומומחים זרים.

בישראל שנחשבת למדינה מפותחת חל גידול של מאות אחוזים בהעסקת מומחים זרים בשני העשורים האחרונים. פרט לתחום ההייטק בו מועסקים אלפי מומחים זרים, נמצאת ישראל בשגשוג תעשייתי ותשתיתי הכולל עשרות פרוייקטים ומגה פרוייקטים בתחום האנרגיה, קידוחי הגז והנפט, התשתיות וכו' מרבית הפרוייקטים כוללים שיתוף פעולה עם מאות חברות ואלפי מומחים זרים מחו"ל.

עם זאת, ולמרות הנתון המעודד, הדרך להשגת היתר עבודה ואשרת עבודה למומחים זרים הנדרשים לעבוד בישראל מרובה בבירוקרטיה סבוכה, הגבלות ורגולציה כובלת.

עו"ד יפתח חנן מנהל ובעלים של חברת עוה"ד המתמחה בהגירה מסחרית יפתח חנן ושות' ויו"ר וועדת הגירה וזרים בלשכת עוה"ד הארצית מסביר: "העסקת מומחים זרים, נתינים זרים ע"י חברות ומעסיקים ישראלים מתחלקת לשני סוגים:

הסוג הראשון: אשרות עבודה אינדיבידואליות שמיות – אותן אשרות עבודה שמונפקות לבני זוג של אזרחים ישראלים, יהודים, ו/או זכאי שבות בעלי אישור עבודה שלא עלו לישראל, מבקשי מקלט ופליטים. מדובר באשרות עבודה שמונפקות ללא צורך בהיתר עבודה מיחידת ההיתרים – יחידת הסמך למעסיקים ברשות האוכלוסין וההגירה הממוקמת בירושלים.

הסוג השני: אשרות עבודה שמונפקות במשרד הפנים לאחר שחברה ישראלית או זרה הגישה בקשה ליחידת ההיתרים ברשות האוכלוסין וההגירה. במקרה זה מדובר בשני סוגי בקשות: בקשות לאשרות עבודה לעובדים זרים בהתאם למכסות שקבעה המדינה (חקלאות, סיעוד, בניין וכו') וכן, באשרות עבודה למומחים זרים המוסדרות בנוהליים שונים תחת דרישות שונות בהתאם למומחיותו של העובד והפרוייקט הרלוונטי.

חשוב לדעת, כי בישראל ניתן להעסיק מומחים זרים ו/או עובדים זרים בכלל אך ורק עם היתר עבודה ואשרת עבודה תואמת מסוג ב/1. העסקת מומחים זרים ללא היתר עבודה ואשרת עבודה בתוקף תגרור סנקציות מנהליות בדמות קנסות מנהליים שיכולים להגיע ל 5,000 ₪ ליום עבודה כפול מספר הימים בהם הועסק הזר וכן הליכים פליליים על החברה המעסיקה ונושאי התפקיד בה.

מי מוגדר מומחה זר ואיך ניתן להעסיקו באופן חוקי בישראל?

"מומחה זר מוגדר כעובד זר בעל מומחיות וידע ייחודיים שאינם בנמצא בישראל. העסקתו בישראל אפשרית לאחר הוצאת היתר עבודה בטרם כניסתו ארצה. המומחה הזר יכול לצרף את בני משפחתו מדרגה ראשונה שיקבלו אשרת תייר מסוג ב/2. כאשר לרוב ניתן לצרף לבקשה גם קרובי משפחה מדרגה ראשונה. את היתר ההעסקה יכולות לבקש חברה ישראלית ו/או חברה זרה.

אילו הליכים חלים על חברות המעוניינות להעסיק מומחים זרים בישראל?

הליכי הוצאת היתרי עבודה ואשרות עבודה למומחים זרים כוללים מספר מסלולים, כאשר כל מסלול נועד לתת מענה לצורך אחר בפרוייקט או בחברה אליה מנויד המומחה הזר. כמות המומחים הזרים אותם ניתן לבקש אינה מוגבלת בחוק או בנהלים, אלא תלויה בפרויקט הספציפי, גודלו, וייחודיות מומחיותם של המומחים הזרים.

ניתן לבקש העסקת עשרות ומאות מומחים זרים לפרוייקטים גדולים או מומחה זר בודד לחברת סטרטאפ קטנה. העסקת מומחה זר בישראל אפשרית בשלושה מסלולים שונים:

 

  • העסקת מומחה זר לתקופה של שנה (חמש שנים ושלושה חודשים בסה"כ). מיועד לפרוייקטים ארוכים, מומחים בעלי ידע ייחודי אקדמאים, או לחלופין בעלי ניסיון של שנים בתחום מומחיותם וידע שאינו קיים בישראל. לדוגמא חברות הייטק, פרוייקטים בתחום האנרגיה, התשתיות וכו' הנפקת ההיתר והאשרה כוללים בירוקרטיה מרובה והינם קשים להשגה. במסלול האמור על המעסיק לשלם למומחה הזר שכר בסיס בסך 19,604 ₪ בחודש וכאשר המומחה אינו אקדמאי יש להוסיף ערבות בסך 36,000 ₪.
  • העסקת מומחה זר לתקופה של עד 90 ימים מסלול הנפקת ההיתר והאשרה זהה למסלול של שנה. ההבדל העיקרי בין שני המסלולים הוא השכר שיש לשלם למומחה הזר שהוא שכר מינימום בלבד. הנפקת ההיתר והאשרה כוללים בירוקרטיה מרובה כאמור וקשים להשגה, ומיועדים לפרוייקטים קצרי טווח בעיקר.
  • העסקת מומחה זר לתקופה של 45 יום בשנה מסלול זה מיועד למקרים בהם המומחים הזרים דרושים להגיע לישראל בדחיפות לצורך ביצוע משימה חולפת כגון תיקון תקלה, התקנת מכונה וכדומה. הוצאת היתר עבודה ואשרת עבודה מהירים יחסית (תוך 6 ימי עבודה בלבד) ופשוטים מההליכים המקבילים."

 

בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם מומחים להגירה מסחרית אשר יאפשרו את ניוד המומחים הזרים לישראל באופן הנכון, החלק והמהיר ביותר שניתן.

משרד עורכי דין יפתח חנן מתמחה בדיני הגירה

מערכת ערוץ 20

מערכת ערוץ 20