No Tag To Print

צילום: שאטרסטק

האם סטייק אנטריקוט שנוצר במעבדה בשרי?

חוקרים ורבנים התכנסו לדיון מיוחד בנושאים הלכתיים-מדעים בנושא טכנולוגיות יצור בשר במעבדה

ההתפתחות הטכנולוגית מציבה עבור עולם ההלכה לא מעט אתגרים, כך למשל פיתוחים של הדפסת איברים והנדסת רקמות וכן ייצור של בשר לאכילה במעבדה צפוי לחולל מהפיכה צרכנית ומעלים שאלות הלכתיות מעניינות.

כנס בינלאומי ראשון מסוגו בנושא הנדסת רקמות ממבט הלכתי-מדעי נערך אמש בירושלים. הכנס "המבורגר משובט זה בשרי?" נערך על ידי בית המדרש ומכון המחקר לטכנולוגיה עתידית 'מדע תורתך' של המרכז האקדמי לב ועמותת סולמות. בכנס השתתפו חוקרים מהארץ ומהעולם יחד עם רבנים מובילים, דנו בהשפעותיהן ההלכתיות של טכנולוגיית תרבות תאים לצרכי מאכל והדפסת רקמות לצורכי השתלה.

מס' נושאים אשר נידונו בכנס : האם בשר שנוצר במעבדה נחשב לבשרי או פרווה? ואם הוא נחשב פרווה, מה היחס ההלכתי כלפי בשר שתורבת מבעל חיים שאינו כשר? מהן ההשפעות ההלכתיות של הדפסת איברים להשתלה? וכיצד ישפיעו הטכנולוגיות העתידיות על חיינו ההלכתיים.

קרדיט מרכז אקדמי לב

הרב יוסף צבי רימון, ראש בתי המדרש במרכז האקדמי לב ויו"ר סולמות ציין: "עולם רחב של דיוני עומק הלכתיים נפתחו עם התפתחות הטכנולוגית של תרבות בשר לאכילה. שאלת הכשרות מחייבת הבנה טכנולוגית מדעית, שכן ניתן לקבוע שמדובר בבשר לכל דבר ועניין.
מאידך ניתן לטעון שהמוצר הסופי הינו תרבית של תאי שריר שאינם אכילים, ואינם נחשבים כאיסור, וגם עברו שינוי גדול מאוד, ואולי לא יהיו נחשבים כבשר למרות שהם נראים  כמו סטייק אנטרקוט.
ההבנה המדעית וההלכתית הן קריטיות בין היתר גם לצורך הקביעה אם נטילת תא מבעל חיים שלא הומת מוגדרת כאיסור אבר מן החי. המורכבות לא נעצרת בתחום הכשרות בלבד. שכן אם התרבית מתפתחת בסביבת מזון המכילה חמץ, תהיה בעיה לאכול אותה בפסח – גם אם הבשר יוגדר בסופו של דבר כפרווה, ובעוד שאלות מעניינות."

דידייה טוביה, מייסד משותף ומנכ"ל Aleph Farms :" ישנם אתגרים רבים הכרוכים בתעשיית הבשר. התלות והשימוש האינטנסיבי במשאבים טבעיים כמו קרקע ומים, שימוש מוגבר באנטיביוטיקה וכמובן גם הסתייגות אתית מהסבל הנגרם לבעלי החיים.
הידע והפטנטים  שפיתחה החברה משמשים לשיחזור התהליך הטבעי בו רקמות מתחדשות תחת תנאים מבוקרים. דגימה זעירה של תאי בקר גדלה לבשר אמיתי, תוך שימוש בשבריר מן המשאבים הטבעיים וללא אנטיביוטיקה. כמו כן נעשה שימוש בתאים בעלי יכולת התרבות מהירה וללא מעורבות של הנדסה גנטית, זאת לצד תשתית לייצור בקנה מידה גדול, כפי שדורש עולם המזון"

It is not Android